категорії: блоґ-запис

Вершники-віртуози змагалися у «Парку Київська Русь»

27-28 квітня у «Парку Київська Русь» відбувся перший в Україні Міжнародний фестиваль кінно–трюкового мистецтва «Кентаври 2013». Актори–каскадери з Києва, Запоріжжя, Чернігова, Полтави, Кам’янця-Подільського продемонстрували віртуозну їзду верхи на конях.

У вітальному слові президент «Парку Київська Русь» Володимир Янченко зазначив: «Відомо, що древньоруські князі та дружинники ще з трилітнього віку вправлялись у верховій їзді. Усі вони були вправними вершниками. Тож, символічно, що перший в Україні фестиваль кінно-трюкового мистецтва відбувається саме у «Парку Київська Русь», де відтворюється Древній Київ та атмосфера Русі. Адже фестиваль «Кентаври 2013» покликаний привернути увагу до відновлення втраченого зв’язку між людиною й конем».

Учасники фестивалю виявились справжніми вершниками-віртуозами. Вони вражали гостей захоплюючими трюками: їздили верхи на конях вверх ногами й задом наперед, стоячи й проковзуючи під ними – і все це на повному скаку.

«Ідея об’єднати в рамках одного фестивалю усі кінні колективи України виникла вже давно, – розповів співорганізатор фестивалю Андрій Півень, керівник кінно-акробатичного театру «КОШ». – Усі ці колективи – у різних куточках України, зустрічаються зрідка і виступи мають показовий характер. «Кентаври 2013» – це перший захід, де кінні каскадери можуть позмагатися, показати свою техніку, обмінятися досвідом, визначити свій рівень. Ми ввели кваліфікацію – щодо складності виконання, артистизму, роботи з кіньми. Кожен з учасників фестивалю отримав категорію – їх чотири. Це стимулюватиме каскадерів удосконалювати своє вміння і отримувати вищі категорії. В Україні кінно-трюкове мистецтво – це молода справа, і вона росте і розвивається».

Змагання проводилися як серед маститих дорослих каскадерів, так і серед юніорів. Наймолодший учасник змагань – десятирічний Денис Купріянов з Полтави: «Займаюсь кінно-трюковим спортом уже рік. Якось поїхав на конюшню у село біля Полтави і одразу зрозумів, що хочу їздити верхи та виконувати трюки. Тренуюсь тричі на тиждень по три години. Головне – порозумітися з конем. Щоб коник слухався, його треба погладити. І тоді виконувати трюки зовсім не складно».

Яскравими були показові виступи кращих кінних колективів, змагання кінних упряжок. Гості Парку оглянули живу колекцію коней найкращих світових історичних порід, зібраних нині у Княжій конюшні «Парку Київська Русь». До того ж, відвідувачі могли поспілкуватися з цими дружелюбними тваринами та сфотографуватись з ними. Відвідувачі залюбки вчилися одягати збрую на коней під час майстер-класу із запрягання трьох коней в одну упряжку, а також каталися верхи на конях та в кінних екіпажах. Своїми враженнями поділились гості фестивалю Ярослав і Лариса з Києва: «Давно збирались приїхати в Парк із дітьми, і от випала нагода. Фестиваль дуже сподобався. Вразила «дикість», якої не вистачає у повсякденному житті. Майстерність учасників – просто вражаюча! Атмосфера Древнього Києва така, що хочеться тут лишитися назавжди».

Організаторами фестивалю «Кентаври 2013» стали «Парк Київська Русь» – Центр культури та історії Древньої Русі, кінно-акробатичний театр «КОШ», кінне шоу «Українські Козаки» Олега Юрчишина та колектив кінних упряжок Петра Цегельного. У наступному році організатори сподіваються, що число та географія учасників фестивалю «Кентаври» значно збільшиться.

Олег Юрчишин, президент «Об’єднаної ліги кінних каскадерів України»: «Це довгий шлях, та перший крок ми зробили. Організація вдала, зауважень від учасників не було. Тепер цікавість до фестивалю зросте і в наступному році ще більше колективів долучиться. Ми введемо нові елементи, щоб публіці було ще цікавіше».

Більше коментарів учасників фестивалю та гостей свята, а також імена переможців змагань із джигітовки – на сайті «Парку Київська Русь» http://www.parkkyivrus.com/